poniedziałek, 10 marca 2014

Zapiekanka beszamelowa



Od czasu do czasu lubię coś upichcić w kuchni. Za każdym razem uczę się nowych przepisów i nabieram  doświadczenia w kuchni. Coraz więcej pyszności serwuję swoim bliskim do jedzenia. Gdzieś na dysku zapodział mi się post z moją ulubioną zapiekanką beszamelową, która rozpływa się sama w ustach. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl :-) Macie takie potrawy, które moglibyście jeść niemalże codziennie? Ta potrawa należy właśnie do mojej top listy, oczywiście nie można jej serwować zbyt często bo jest to totalna bomba kaloryczna. 

Zapiekanka beszamelowa

Składniki:
- opakowanie makaronu penne (ja preferuję Lubellę),
- 200 g mielonej karkówki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku polskiego,
- 500 ml. przecieru pomidorowego,
-tymianek i oregano.

Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła,
- 25 g mąki,
- 400 ml mleka,
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej,

-TARTY PARMEZAN 
(ilość zależna od Was, ja lubię duuuuuuużo)


Sposób przygotowania:
Całe opakowanie makaronu gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek, rurki powinny być lekko twarde dlatego trzeba ciągle to kontrolować. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przysmażyć na odrobinie oliwy, następnie na tą patelnie dorzucamy mielone mięso. Smażymy do momentu aż zmieni kolor i zmniejszy swoją objętość.
Chwilę potrwa proces smażenia mięsa więc w tym czasie przygotowuję sos beszamelowy w małym garnku. Rozpuszczam na niewielkim ogniu masło, następnie dodaję mąkę. Mieszam wolno i z kolei wlewam bardzo wolno mleko. W tym czasie trzeba mieszać ciągle trzepaczką aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do patelni z mięsem dolewamy całe opakowanie przecieru pomidorowego i doprawiamy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.


Czas na włączenie piekarnika i ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Mięso z przecierem mieszamy aby się połączyło. Czas na przygotowanie dekoracji do potrawy. Kroję małe pomidorki koktajlowe na pół, bazylię dzielę na listki i oczywiście parmezan.

Kiedy wszystko już gotowe. Przygotowuję naczynia żaroodporne, mam komplet takich miseczek dla każdego, w których mieści się jedna porcja. Można takie kupić w przystępnej cenie w Ikei. Jeżeli ktoś takich nie posiada, nic nie szkodzi. Można zrobić całość w jednej, większej misce. Zależy wszystko od zaopatrzenia naszej kuchni. Nakładamy na sam spód odrobinę beszamelu, pierwszą na to warstwą jest makaron, następnie mięso z przecierem, sos beszamelowy i na górę warstwa mięsna pokryta dużą ilością parmezanu.





Zapiekamy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.


BON APETIT!

14 komentarzy:

  1. Aniu, jesteś naprawdę świetną blogerką modową, a do tego kucharką! :) Mam nadzieję, że w przyszłości zorganizujesz spotkanie z fanami w Tarnowie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wygląda mi to na 200 g mielonego mięsa...

    www.przepis--nazycie.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. THE MARTUCHNNAJ>przepis jest podany standardowo na 2 -3 osoby a robisz sobie w zaleznosci od osob w domu lub gosci to chyba oczywiste ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a oprocz soli i pieprzu dosypujesz gotowy sos w proszku nawet fite wrzuciulas;p na 4 zdjeciu od gory... a taka niby kiucharka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz, że wiesz lepiej co wrzucałam :) To super!

      Usuń
  5. Ale mi smaka narobilas ! Jak najszybciej wyprobuje Twoj przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis z pyszne 25 (lekko zmieniony), tez mi cos :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia są piękne i Ty także, ale te talerze wyglądają strasznie tandetnie!
    Pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) a według mnie te talerze mają swój klimat i są mega ciekawe :) hehe

      Usuń
    2. W każdej dobrej restauracji podają w podobnych . To zapiekanka to w jakich miała zrobić .Mega podobają mi się zdjęcia pozdrawiam

      Usuń
  8. Beautiful photography and the pasta looks yummy!
    Come check out my NEW POST and let me know what you think. See ya!

    www.wear2day.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Może i nie na temat, ale skąd ta bluzka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie danie idealne!

    OdpowiedzUsuń